Je krijgt deze informatie omdat er bij jou zwangerschapsdiabetes is vastgesteld. In de folder Zwangerschapsdiabetes van Rondom Zwanger lees je meer over wat dit is en wat het voor jou en je baby kan betekenen.

Het is belangrijk om bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes de bloedsuikerspiegel goed te regelen. Dan zijn de risico’s in de zwangerschap en rondom de geboorte minimaal. Daarom zijn er nu een aantal zaken die moeten gebeuren.

1.     Afspraak maken met de diëtiste

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal het advies om minder koolhydraten en vetten te eten. In de meeste gevallen (85%) lukt het op die manier de bloedsuikers te normaliseren.

Om een dieet en leefstijladviezen te kunnen bespreken, adviseren wij je binnen een week een afspraak te maken met de diëtiste. Onze praktijk werkt samen met onderstaande diëtiste. Zij weet wat de bedoeling is als je met haar afspreekt.

Voedingsbureau de Winter: 023-5573344 of receptie@dewinter.nl

2.     Afspraak maken op de verloskundigenpraktijk

Vanaf nu moet je zelf je eigen bloedsuikerwaardes bijhouden met een vingerprik. Om dit te doen krijg je via de verloskundigenpraktijk een startersdoos. Hierin zit een glucosemeter, een prikpen, 200 lancetten (prikkers), 100 teststrips, een naaldencontainer en een dagboekje waarin je de waarden bij kunt houden. Maak een afspraak op de praktijk voor instructies en om de doos op te halen.

3. Waardes prikken en bijhouden

De eerste twee weken moet je een 4-puntsdagcurve bijhouden. Je prikt dan 4 keer per dag:

  • 1 keer per dag nuchter, dit is gelijk na het wakker worden
  • 3 keer per dag één uur na afloop het ontbijt, je lunch en het avondeten (lukt het je niet om al na 1 uur te prikken, prik dan de waarde 2 uur na de maaltijd)

Je doet dit 4 dagen achter elkaar. Let op: hiervan moet 1 dag in het weekend vallen. Gebruik het dagboekje om je waardes in te noteren.

Je kunt zelf kijken of je geprikte waarde in orde is. Dit zijn normale waardes:

  • Nuchter: lager of gelijk aan 5,3
  • 1 uur na de maaltijd: lager of gelijk aan 7,8
  • 2 uur na de maaltijd: lager of gelijk aan 6,7

Kijk voor uitleg over het gebruik van de prikpen en de glucosemeter onderstaand filmpje:

Glucosemeter instructie

4. Waardes doorgeven aan de verloskundige

Aan het eind van je prikweek moet de verloskundige jouw metingen beoordelen. Maak een foto van de waardes in je dagboekje en stuur die naar: glucose@vkph.nl.

Let op: Zet altijd je naam en je geboortedatum in je e-mail bericht!

De verloskundige zal binnen enkele dagen je e-mail beantwoorden. Zij kijkt of je bloedsuikers op deze manier goed te regelen zijn.

Als je uitslagen veelal binnen de normale waardes vallen, mail je ons deze 1x per week op de dinsdag. Als je uitslagen erg afwijkend zijn, ontvangen wij deze graag al tussentijds. Soms is het dan nodig om je te verwijzen naar de gynaecoloog.

Hoe nu verder?

Zijn na de eerste twee weken je bloedsuikerwaardes (grotendeels) normaal? Dan kan het zijn dat je nu minder mag gaan prikken en krijg je van de verloskundige nieuwe instructies. Soms hoef je na een tijdje helemaal niet meer te prikken. Lever dan de lege startersdoos weer in bij de verloskundigenpraktijk. 

Via de leverancier kunnen wij zo weer een nieuwe aanvragen voor een andere cliënt. De glucosemeter hoef je niet in te leveren. Je mag deze bewaren voor eigen gebruik.

Kosten

Dieetadvies door een diëtist wordt gedeeltelijk gedekt door je basisverzekering, maar kan wel van je eigen risico afgaan. De kosten voor de startersdoos vallen onder ‘medische hulpmiddelen’ en gaan ook van je eigen risico af. Neem daarom zelf contact op met je zorgverzekering om na te gaan welke kosten voor jouw eigen rekening zijn.

Zijn de lancetten (prikkers) of teststrips uit de startersdoos op? Je kunt dan tegen eigen betaling nieuwe bestellen via Mediq

Vragen
Heb je vragen of zijn er dingen niet duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op: 

  • info@vkph.nl
  • 0252-674858

Succes met alles!



  Onze Erkenningen