Welkom

(Please click here for English)

Van harte gefeliciteerd, je bent zwanger! Misschien heb je er al lange tijd naar uit gekeken, misschien is het idee dat je zwanger bent nog even wennen voor je. Er breekt een nieuwe en spannende tijd aan waarin veel dingen op jou en je partner af gaan komen en er veel zal gaan veranderen. Als verloskundigen zullen we je begeleiden in dit proces.

Voel je vrij om alles met ons te bespreken tijdens de controles op de praktijk. Wij zijn er om uitleg te geven over de veranderingen in je lijf tijdens de zwangerschap, een luisterend oor te bieden en tips en adviezen aan je mee te geven. Daarnaast controleren we jouw gezondheid en die van je baby.

Bij eventuele complicaties zullen we je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Lees hier meer over ons mooie Nederlandse verloskundige systeem.

Meld je aan en plan een intake en een eerste echo in

Zodra je weet dat je zwanger bent, vragen we je voor de tiende week van je zwangerschap een afspraak met ons te maken. Je kunt je direct bij ons aanmelden zonder een verwijzing van de huisarts. Wel is het prettig om je huisarts op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Je kan je aanmelden via ons aanmeldformulier op de website. Wij hebben dan vast je gegevens en zullen je terugbellen om een afspraak te maken voor een echo en een intakegesprek. Wij hebben locaties in Nieuw-Vennep, Hoofddorp (3 verschillende locaties) en Hillegom en we hebben alle dagen spreekuur.

Vroege echo

Er is altijd een mogelijkheid tot het afspreken van een vroege echo. Deze kost € 35,00 maar bij een medische indicatie krijg je deze vergoed. Daarnaast krijg je bij ons standaard een echo om te bepalen hoever je zwanger bent. Je kunt de eerste dag van je laatste menstruatie gebruiken om alvast uit te kunnen rekenen hoe ver je zwanger bent, met de termijn echo zullen we een definitieve uitgerekende datum berekenen.

Intake

Tijdens onze eerste kennismaking willen we heel uitgebreid je gezondheid met je doornemen. Daarnaast willen we je over een heel aantal dingen adviseren betreffend je gezondheid.

Neem voordat je komt alvast een kijkje op Zwangerwijzer. Hier kun je alvast goede informatie vinden over gezond zwanger worden/zijn en een vragenlijst invullen. Als je deze vragenlijst ingevuld meeneemt naar het spreekuur, kunnen we hem samen met jullie doornemen.

Ook vanuit de rijksoverheid helpen ze jullie door een overzicht te bieden over alles wat er geregeld moet worden als je zwanger wilt worden of als je net zwanger bent. Kijk hier voor meer informatie.

Een belangrijk onderdeel wat we ook met je willen bespreken, zijn de testen die je vroeg in de zwangerschap kunt laten doen om te kijken naar de gezondheid van jullie kindje (de prenatale screening). De verloskundige zal vragen of jullie informatie wensen te krijgen over deze onderzoeken. Als voorbereiding op het eerste consult vragen we jullie te kijken naar de website screeningen tijdens de zwangerschap. Dit is een website om jullie informatie te geven over de onderzoeken die er zijn voor een aantal aangeboren aandoeningen die voor kunnen komen bij een kindje. Op deze website vind je ook een keuzehulp die je kan helpen bij het maken van de beste keuze.

Het counselingsgesprek heeft twee doelen: informatie-uitwisselen en hulp bieden bij de beslissing wel of niet prenatale screening op aangeboren aandoeningen en afwijkingen uit te laten voeren.

Ook op onze website kun je uitgebreide informatie vinden over de testen. Het is goed om je voorafgaand aan de intake alvast even goed in te lezen over deze testen:

Zie hier een informatief filmpje over de 13 weken en de 20 weken echo.

Als laatste gaan we je ook heel veel praktisch tips en adviezen geven. Je krijgt daarbij een lijstje met alles wat er de komende tijd geregeld mag gaan worden.

Kortom, een leuke uitgebreide kennismaking. Tot gauw in de praktijk!