De eerste controle

De eerste controle vindt plaats rond de 8e week van de zwangerschap. Je kunt ervoor kiezen om bij de eerste controle ook een vroege echo in te plannen. Zonder een meidische indicatie kost deze echo € 27,00. De termijnecho (echo om de termijn van de zwangerschap vast te stellen) wordt meestal na de eerste controle gepland, zodat we weten hoe ver je dan zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Dit eerste gesprek zal ongeveer 45 minuten duren. Tijdens de eerste controle stellen we veel vragen aan jou en je partner met betrekking tot jullie gezondheid en medische achtergrond, eventuele vorige zwangerschappen, medicijngebruik, allergieën, erfelijke afwijkingen in jouw familie of die van je partner en andere bijzonderheden. Verder zullen we informatie geven over de verschillende echo’s die verricht kunnen worden tijdens de zwangerschap, het bloedonderzoek, leefstijladviezen, eventuele onderzoeken naar de gezondheid van jullie baby, de frequenties van de vervolgcontroles en meer. Tot slot meten we je bloeddruk. Het hartje van baby kunnen we pas luisteren na de twaalfde week van de zwangerschap, dus dit zal nog niet tijdens de eerste controle plaatsvinden.

We vragen je om, indien van de toepassing, de gegevens van eventuele vorige bevallingen en namen van medicijnen die je gebruikt mee te nemen. Daarnaast is het handig om een lijstje te maken met vragen die je aan ons wil stellen.

Tijdens het intakegesprek krijg je van ons een zwangerschapsmapje mee. Hier komen alle formulieren in die je tijdens de zwangerschap van ons ontvangt. Wil je dit mapje meenemen naar al je controles?

Vervolgcontroles

De tweede controle vindt plaats bij ongeveer 11 weken. Deze controle wordt meestal gecombineerd met de termijnecho. Vanaf deze controle beoordelen we elke keer de groei van de baarmoeder en je baby. Daarnaast is het nu ook mogelijk om naar het hartje te luisteren! In totaal kom je ongeveer 10-12x voor controle naar het praktijk. In het begin van de zwangerschap zijn deze controles nog niet zo vaak, aan het eind van de zwangerschap kom je iedere week. Standaard meten wij je bloeddruk, voeren we uitwendig onderzoek uit om de groei van je buik en de baby te bepalen en luisteren we naar het hartje van de baby. Rond 28 weken vragen we je om nog een keer je bloed te laten prikken voor de bepaling je ijzer- en evt. bloedsuikergehalte.

Per controle lichten we verschillende onderwerpen rondom zwanger zijn wat meer toe. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan informatie over het geven van borstvoeding, regelzaken en natuurlijk uitgebreide informatie over de bevalling! Verder horen we graag hoe je je voelt, je kunt alles met ons bespreken! We staan open voor alle vragen en geven je graag tips en advies. Maak thuis alvast een lijstje met vragen voor ons, zodat je ze tijdens de controles niet vergeet te bespreken. Mochten vrienden of familie het leuk vinden om een keer mee te komen naar je controle, dan zijn zij natuurlijk van harte welkom!

Wij werken volgens afspraak. Indien je onverhoopt verhinderd bent, willen we je vragen ons uiterlijk 24 uur van tevoren te bellen om je afspraak te verzetten. Alvast bedankt!