Het moment waar je negen maanden naar uit hebt gekeken. Hoe zal het allemaal verlopen?

Elke bevalling is anders; iedere vrouw beleeft het op haar eigen manier. Wel verlopen de meeste bevallingen volgens dezelfde stappen. Je kunt zelf veel doen zodat je vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk: ga op zoek naar informatie, stel vragen aan je verloskundige, rust goed uit. En het allerbelangrijkste: vertrouw op jezelf en je lichaam. Je kunt het!

Hoe bereid je je voor?
Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je wee├źn beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Hoe kun je je goed voorbereiden?

Wat kun je doen?

  • Zoek betrouwbare informatie over bevallen
  • Stel vragen aan je verloskundige
  • Bezoek een groepsvoorlichting bij je verloskundige rond de 30 weken
  • Bezoek een voorlichtingsavond in het ziekenhuis
  • Volg een zwangerschapscursus
  • Oefen alvast met ademhalingstechnieken
  • Bespreek hoe en waar je wilt bevallen in een geboorteplan
  • Regel iemand die jou continue ondersteuning kan bieden
  • Rust goed uit

Als je goed uitgerust bent, kun je beter tegen pijn. Dus rust in de laatste weken van je zwangerschap zo goed mogelijk uit. Neem op tijd zwangerschapsverlof en probeer rond de 36 weken zwangerschap de babykamer in orde te hebben en alle spullen in huis.

Geef aan wat je wilt
Weet je wat je wilt doen om met de pijn om te gaan? Geef je voorkeuren aan in een geboorteplan. Zie je op tegen de bevalling of heb je vragen? Bespreek dit met je verloskundige.

Regel dat er iemand bij je is om je te steunen
Door goede continue ondersteuning tijdens de bevalling blijkt dat vrouwen minder pijn hebben. Hierdoor hebben ze minder vaak behoefte aan pijnbehandeling met medicijnen.

Met alle informatie op deze pagina’s willen we je alvast wat meer uitleg geven over de bevalling en alle zaken die daarbij komen kijken. Natuurlijk bespreken we de bevalling ook uitgebreid op het spreekuur. Kom gerust naar ons toe met je vragen, we nemen alles graag met je door om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling?

Wil je graag eerder al wat meer weten over het verloop van een bevalling? Op de website van De Verloskundige kun je heel veel informatie vinden over de bevalling en de periode erna.

Fijne folders over bevallen en de periode erna:

Digitale tour

Op de website van Rondom Zwanger (gezamenlijke website van de verloskundigen en gynaecologen van deze regio) kun je mooie digitale tour zien binnen het Spaarne Gasthuis met voorlichting over de bevalling. Bekijk hier de digitale tour.