Belangrijk praktische informatie voor in je zwangerschap

(For English you can read this leaflet. Here you can find a lot of practical information in English about being pregnant)

Bij de eerste controle worden er verschillende zaken besproken worden die je vroeg in de zwangerschap moet regelen. Om je te helpen herinneren aan wat je moet regelen krijg je van ons bij de eerste controle een uitgebreide informatieve folder mee met hierin alle besproken informatie.

Hier kun je onze introductiefolder alvast bekijken.

Huisarts & apotheek
Laat aan je huisarts en apotheek weten dat je zwanger bent. Als je eventueel medicatie gebruikt, kunnen zij voor je controleren of deze geschikt is om te gebruiken tijdens de zwangerschap of je andere medicatie voorschrijven. Klik hier voor meer informatie over medicatiegebruik in de zwangerschap.

Bloedonderzoek
We vragen je om je bloed te laten prikken zodat we op de hoogte zijn van je bloedgroep en rhesusfactor, ijzer- en suikergehalte en eventuele infectieziekten zoals hepatitis B, HIV en lues (ook wel syfilis genoemd). Indien nodig kunnen we bijvoorbeeld extra ijzer voorschrijven of een infectieziekte laten behandelen.

Zorgverzekering
Meld bij je zorgverzekeraar dat je zwanger bent. De meeste (aanvullende) verzekeringen sturen je dan aan het eind van de zwangerschap een kraampakket toe met benodigdheden voor een eventuele thuisbevalling en voor de kraamweek. Als jouw zorgverzekering je geen kraampakket aanbiedt, kun je via de apotheek zelf een kraampakket samenstellen. Kijk voor de lijst met benodigdheden hiervoor hier.

Kosten verloskundige zorg
Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind voor en tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering?
De basisverzekering vergoedt zorg die moeder en baby voor, tijdens en na de bevalling nodig hebben. In je zorgpolis kun je lezen welke zorg je vergoed krijgt door je zorgverzekering. Het type zorgpolis bepaalt bovendien of je zelf een zorgaanbieder mag kiezen. De kosten van zorg rond de zwangerschap kunnen (deels) ten laste komen van het verplichte eigen risico. Ook zijn er zorgvoorzieningen en behandelingen waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Denk aan geneesmiddelen en aan kosten voor vervoer. Zwangerschapscursussen worden niet vergoed vanuit je basisverzekering. Wel bieden sommige zorgverzekeraars dekking in de aanvullende verzekering. Kijk hier voor meer informatie wat betreft de vergoedingen in de zwangerschap.

Kraamzorg
Tijdens en na de bevalling heb je recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster controleert zowel jou als de baby in de eerste week na de bevalling en leert jou en je partner alles over de verzorging van een baby. We adviseren je om je vroeg in de zwangerschap al aan te melden voor kraamzorg. Je kunt je aanmelden via een kraambureau zelf, of dit door je verzekering laten regelen. Informeer voordat je je ergens aanmeldt bij je zorgverzekeraar of je je bij een bepaald kraambureau moet aanmelden omdat zij daar contracten mee hebben.  Verschillende kraambureau’s waar wij veel mee samen werken zijn de volgende:

Het kraamkloppertje: (023) 584 1953 – www.hetkraamkloppertje.nl

De Waarden: (0182) 325 555 – www.kraamzorgdewaarden.nl

House of care: (0252) 620 811www.houseofcare.nl

De Kraamvogel: (088) 77 88 500 – www.dekraamvogel.nl

Natuurlijk zijn jullie vrij in het kiezen van een kraambureau.

Erkenning
Als je partner en jij niet getrouwd zijn, is je partner wettelijk gezien niet gelijk de vader van de baby. Door middel van erkenning, leggen je partner en jij vast dat jullie samen de wettelijke ouders van de baby zijn. Voor het erkennen moeten jullie samen een afspraak maken op het gemeentehuis. Klik hier voor meer informatie over erkenning.

Prenataal Huisbezoek
In Nederland willen we het beste voor alle kinderen. En dat begint al in de zwangerschap. Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over je zwangerschap kun je stellen aan je verloskundige. Maar soms heb je andere vragen. Bijvoorbeeld hoe je leven er na de bevalling uit gaat zien. Of als je zorgen over geld of ruzie met je partner of in de familie hebt.

Het is fijn als je deze vragen of zorgen al in de zwangerschap bespreekt. En hulp of steun kunt krijgen op een manier die bij jou past. Iemand die je vragen kan beantwoorden en met je mee kan denken.

De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau kan je daarbij begeleiden. Je kan je hiervoor aanmelden bij :

Voor meer informatie ook in andere talen kijk hier.

Kinkhoestvaccinatie: de 22 wekenprik
Sinds 16 december 2019 kunnen alle zwangeren een prik krijgen tegen Kinkhoest. U krijgt de prik bij de Jeugdgezondheidszorg van het Centrum voor Jeugd en Gezin. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken.

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

Klik hier voor meer informatie over kinkhoest, de vaccinatie en  het maken van een afspraak voor deze vaccinatie.

Moeder voor Moeders
Bij het maken van de eerste afspraak zullen we je vragen of je mee wilt doen met Moeders voor Moeders.

Moeders voor moeders verzamelt urine van zwangere vrouwen. Uit deze urine wint NV Organon het zwangerschapshormoon hCG (humaan Chorion Gonadotrofine). Miljoenen liters urine leveren slechts een paar gram van het hormoon op. Vervolgens maken farmaceutische bedrijven van het hCG-hormoon een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid.

Tegenwoordig krijgt één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder meer gebruik van geneesmiddelen die hCG bevatten.

Aanmelden voor Moeders voor Moeders kan vanaf het moment dat je overtijd bent tot en met de elfde week van je zwangerschap. Meedoen kan van de zesde tot en met de zestiende week.

Kijk voor meer informatie op www.moedersvoormoeders.nl