(For information about Birth Control in English, please click here)

Graag informeren we je over de verschillende vormen van anticonceptie. Ook vrouwen die niet tijdens hun zwangerschap bij ons onder controle zijn geweest, of vrouwen die nog geen kinderen hebben, zijn bij ons van harte welkom.

Anticonceptie

Vanaf 2014 zijn alle verloskundigen bevoegd om de anticonceptiepil en het spiraal voor te schrijven. Dit is een logisch vervolg op de al aanwezige bevoegdheid van verloskundigen om spiralen te plaatsen. We geven al voorlichting over anticonceptie aan alle vrouwen die net bevallen zijn. Je kunt nu ook bij ons terecht voor een recept voor de pil of het spiraal of een ander anticonceptiemiddel. Hiervoor hoef je niet meer naar je huisarts. Dit is een hele positieve ontwikkeling voor alle vrouwen die graag een anticonceptiemiddel uitgeschreven of geplaatst willen hebben, of voorgelicht willen worden over anticonceptie.

Graag informeren we je over de verschillende vormen van anticonceptie. Ook vrouwen die niet tijdens hun zwangerschap bij ons onder controle zijn geweest, of vrouwen die nog geen kinderen hebben, zijn bij ons van harte welkom.

 Anticonceptie in het algemeen:

 

Anticonceptie na de bevalling:

Noodanticonceptieconsult

Het overkomt veel vrouwen: opeens ontdek je dat je zonder goede bescherming hebt gevreeën. Je bent twee dagen de pil vergeten, het condoom is gescheurd of je hebt spontaan seks gehad zonder anticonceptiemiddel. Wat moet je doen?

Gelukkig zijn er diverse methodes om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Je leest hier welke methodes er zijn voor jou. Het belangrijkste is dat je direct actie onderneemt!

Anticonceptieconsult

Voordat we de orale anticonceptiepil of een spiraal kunnen voorschrijven, willen we graag dat je eenmalig bij ons op consult komt. Tijdens dit consult bespreken we je wensen en voorkeuren en adviseren we je over de verschillende mogelijkheden. Daarnaast stellen we je een aantal vragen om te controleren of jouw keuze van anticonceptie ook geschikt is voor je lichaam.

Indien gewenst, schrijven we een recept voor de orale anticonceptiepil of spiraal uit. Ook het plaatsen van een spiraal kunnen wij voor je doen, hier zullen we een aparte afspraak voor maken.

Plaatsing van de spiraal

We nemen uitgebreid de tijd om een spiraal bij je te plaatsen. Voordat we beginnen met de plaatsing onderzoeken we door middel van een inwendige echo de ligging en grootte van je baarmoeder. Het daadwerkelijke plaatsen van de spiraal duurt slechts enkele minuten. Na het plaatsen de spiraal controleren we direct met de echo of de spiraal goed geplaatst is.

Een spiraal kan geplaatst worden vanaf 10 weken na de bevalling, als je vaginaal bevallen bent. Ben je per keizersnede bevallen, dan kan dit na 12 weken. Ook als je nog nooit bevallen bent, kun je een spiraal laten plaatsen. Je kunt op een willekeurig moment in je cyclus de spiraal laten plaatsen, maar indien mogelijk is het het prettigst om de spiraal tijdens je menstruatie te laten plaatsen. De baarmoeder staat dan iets open wat het plaatsen wat makkelijker maakt, en daarnaast weten we zeker dat er op dat moment geen zwangerschap is.

Het plaatsen van een spiraal kan gevoelig zijn, daarom adviseren we je om een uur voor de plaatsing 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen. Na de plaatsing kun je een zeurende gevoel of krampen in je onderbuik krijgen. Dit trekt vanzelf weg en is meestal van korte duur. De eerste drie maanden na de plaatsing kun je nog wat onregelmatig bloedverlies hebben (spotting).

Nacontrole

Na de plaatsing spreken we een nacontrole met je af om te controleren of de spiraal goed op zijn plek zit. Deze nacontrole vindt 6 weken na de plaatsing, of na minimaal  één menstruatie plaats.

Spiraal verwijderen

Ook voor het verwijderen van een spiraal ben je bij ons welkom. Je bent direct na het verwijderen van je spiraal weer vruchtbaar.

Tarieven

Je kunt bij eigen zorgverzekering navragen of de pil of het spiraal vergoed worden. Ook kun zij je vertellen of het plaatsen van een spiraal vergoed wordt, veelas wordt dit vergoed. Wij vragen wel een kleine echovergoeding omdat wij een spiraal plaatsen met echo controles. 

De kosten zijn als volgt:

  • Los anticonceptieconsult   – € 45
  • Echo kosten (voor- en na plaatsing èn echo 6 wkn als nacontrole) – € 35
  • Plaatsing spiraal – € 73,35

Wij zijn genoodzaakt € 25 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren afgezegd worden of afspraken die niet worden nagekomen.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Bel ons gerust of stuur ons een email, dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.

Wij begeleiden je graag!  Onze Erkenningen