Goede voorlichting over de bevalling en het geven borstvoeding is belangrijk! Daarom bieden we jullie graag twee informatie avonden aan om je zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op de periode die gaat komen. Hieronder kun je meer informatie vinden over onze voorlichtingsavonden. Onderaan deze pagina vind je ook de link naar de informatiefilm van het Spaarne Gasthuis over bevallen in het Spaarne.

Borstvoedingsavond Borstvoeding Haarlemmermeer

Wij hebben een hele fijne samenwerking met Patricia Knook en Mignon Waals van Borstvoeding Haarlemmermeer. Zij verzorgen ook onze borstvoedingsavonden en we verwijzen naar hun bij advies bij borstvoeding.

Zij willen zich graag aan jullie voorstellen!

Wij zijn Patricia Knook en Mignon Waals en werken samen met Verloskundigenpraktijk Haarlemmermeer en Bollenstreek. Wij werken samen om zo veel mogelijk vrouwen met hun partner te kunnen helpen bij de zorg rondom borstvoeding.

Patricia Knook

**********

Ik ben Patricia Knook de Geus. Ik ben getrouwd en moeder van twee kinderen. Na mijn opleiding tot verpleegkundige heb ik de opleiding tot lactatiekundige afgerond aan de Hogeschool van Utrecht, en ben gecertificeerd lactatiekundige IBCLC en NLG (International Board Certified Lactation Consultant) sinds 2007,).  Ik ben eigenaar van Lactatiekundige Praktijk Haarlemmermeer. Naast mijn eigen praktijk werk ik als coördinerend lactatiekundige in het Amsterdam UMC. Door mijn lange ervaring en kennis op het gebied van de pasgeborene kan ik de fysiologie (gezonde zuigeling) en pathologie (zieke zuigeling) van de baby beoordelen en indien noodzakelijk doorverwijzen.

Naast mijn werk als Lactatiekundige werk ik als coördinator voor de NCLO (Nederlands centrum lactatiekundige opleidingen. En ben ik Vice voorzitter van de VSBB (vereniging specialisten borstvoeding en babybegeleiding).

Mijn expertise

 • Deep-Osscilation therapie (borstontsteking/verstopte melkkanalen)
 • HIV infectie en borstvoeding/klinisch lactatiekundige problemen

Mignon Waals

**********

Ik ben Mignon Waals-Lignac, ik ben getrouwd, moeder van twee jongens en een dochter. Ik heb mijn jongens borstvoeding gegeven. En mijn dochtertje geef ik nog steeds de borst. Na een carrière als kraamverzorgster, verpleegkundige op de afdeling verloskunde, als verloskundige (zowel in de thuisverloskunde als in het ziekenhuis) en mijn werk als onderzoeksassistent bij verloskundig en patiëntveiligheid onderzoek leg ik nu mijn volledige focus op borstvoeding en de begeleiding daarvan. 

Ik heb de opleiding tot Lactatiekundige gevolgd bij Nederlands Centrum Lactatie Opleidingen en ben gediplomeerd en gecertificeerd Lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) sinds eind 2021. Naast mijn werk als lactatiekundige, ben ik sinds 2022 bestuurslid bij VSBB (Vereniging Specialisten Borstvoeding en Babybegeleiding). En vanaf 2023 voorzitter van de VSBB. 

Mijn expertise: 

 • kolfconsulten: tijdens een kolfconsult komen we erachter welke kolf voor jou geschikt is (je mag meerdere kolf uitproberen).

Borstvoedingvoorlichtingsavonden:

Een paar keer per maand verzorgen wij de borstvoedingsavond voor de VKPH. De onderwerpen die wij daar aan bod laten komen zijn:

 • Anatomie van de borst en het fysiologisch borstvoeden;
 • Hoe leg je je baby aan de borst?
 • Hoe weet je of je baby genoeg melk uit de borst kan drinken?
 • Hoe voorkom je complicaties zoals een borstontsteking? Tepelkloven?
 • Welke kolven zijn er allemaal op de markt, en waar moet je op letten bij de aanschaf?
 • Welke fles is geschikt voor de meeste baby’s?
 • Wanneer is het belangrijk om hulp in te schakelen.

In een kleine groep van vrouwen en hun partners bespreken wij bovenstaande items. Wij vinden toegankelijkheid heel belangrijk, dus je kunt al je vragen stellen op deze avond. Immers een goede voorbereiding is heel belangrijk zodat je weet wat je kunt verwachten.

 Als je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven kun je ook informatie opdoen tijdens deze avond. Wij bespreken alle vragen dus ook vragen welke gaan over het voeden van je baby met de fles.

De avond is gratis en duurt maximaal 2 uur inclusief een korte pauze. Kom je ook? De koffie en thee staan klaar.

Kijk voor meer informatie op www.lactatiekundigenbenh.nl.

Data borstvoedingsavonden:

Je kunt je aanmelden voor een van deze avonden vanaf de 24e zwangerschapsweek. Je kunt ons bellen of even een mailtje sturen naar assistente@vkph.nl. Schrijf je in en neem vooral je partner mee.

De eerstvolgende avonden worden aangeboden:

 • woensdagavond 24 april 2024 vanaf 19:30 uur
 • woensdagavond 8 mei 2024 vanaf 19:30 uur
 • woensdagavond 5 juni 2024 vanaf 19:30 uur
 • woensdagavond 24 juli 2024 vanaf 19:30 uur
 • woensdagavond 11 september 2024 vanaf 19:30 uur
 • woensdagavond 23 oktober 2024 vanaf 19:30 uur
 • woensdagavond 11 december 2024 vanaf 19:30 uur

Bevallingsinformatieavond VKPH

Ben je op zoek naar een korte cursus of wil je alles weer even opfrissen, maar heb je geen tijd of zin in een hele zwangerschapscursus? Dan is de minicursus Bevallen & Zo wat voor jou.

Wij zorgen dat je met 1 cursusavond genoeg weet om zelfverzekerd en ontspannen de bevalling in te gaan. Deze voorlichtingsavond is bedoeld voor alle zwangeren en hun partner, vanaf circa 30 weken zwangerschap, die zich optimaal willen voorbereiden op de bevalling. De avond is een optimale voorbereiding op je bevalling en kraamtijd!

Aanmelden: Via assistente@vkph.nl of telefonisch via 0252-674858
Kosten: € 15,00 per persoon of € 20,00 per stel. Partners zijn van harte welkom! We vragen je voorafgaand aan de avond contant en gepast betalen bij de assistente van verloskundigenpraktijk. Je aanmelding wordt ook pas definitief na betaling. Dit vanwege wachtlijsten voor de minicursus.

Adres: de avond wordt gegeven op de praktijk in Nieuw-Vennep (mensen uit Hoofddorp en Hillegom ook van harte welkom).
De Pionier
Hugo de Vriesstraat 21
2152 CT Nieuw Vennep

Tijd:  19.30 uur – 21.30 uur

De eerstvolgende avonden worden aangeboden op:

 • maandagavond 22 april 2024 vanaf 19:15 uur
 • maandagavond 13 mei 2024 vanaf 19:15 uur
 • maandagavond 3 juni 2024 vanaf 19:15 uur
 • maandagavond 22 juli 2024 vanaf 19:15 uur
 • maandagavond 9 september 2024 vanaf 19:15 uur
 • maandagavond 14 oktober 2024 vanaf 19:15 uur
 • maandagavond 9 december 2024 vanaf 19:15 uur

Bevallingsinformatiefilm Spaarne Gasthuis

Met deze interactieve 360° rondleiding geven we alle informatie rondom jouw bevalling.

360° rondkijken

Stap voor stap ontdek je de verschillende bevallocaties, route naar het ziekenhuis en het consultatiebureau in 360° foto’s.

Door te slepen met je vinger of muis kun je 360 graden rondkijken. Klik op alle icoontjes in beeld voor meer informatie, extra video’s en folders. Heb je naar aanleiding van deze virtuele rondleiding vragen? Stel ze aan je verloskundige zorgverlener.

Veel kijkplezier!