De 13 weken echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie. deze wordt aangeboden sinds september 2021. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt.

For English click here
 

Waarom de 13 wekenecho

Je kunt laten onderzoeken of je kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.

De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Bekijk de video over de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

  •  

Zie hier een informatief filmpje over de 13 weken en de 20 weken echo.

Voor informatie over de 13 weken echo kun je onderstaand filmpje bekijken:

 

Wil je de 13 wekenecho? Je krijgt eerst een gesprek

Bij je eerste bezoek vraagt de verloskundige of je meer wilt weten over de 13 wekenecho. In een uitgebreid gesprek krijg je dan informatie over het onderzoek en de wetenschappelijke studie. Je kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt. Denk goed na over de volgende vragen: 

  • Hoeveel wil je tijdens de zwangerschap al weten over je kind?
  • Als je te horen krijgt dat je kind een lichamelijke afwijking heeft, wat wil je dan doen?
     

Wanneer kun je de 13 wekenecho krijgen?

Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.
 

Hoe gaat de 13 wekenecho?

Een echoscopist maakt een echo van je kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, je kindje voelt er niets van.  De echo duurt ongeveer 30 minuten.
 

Hoe en wanneer krijg je de uitslag?

De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
 

Vervolgonderzoek 

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.
 

Wat kost de 13 wekenecho?

Je betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met je verloskundige en de 13 wekenecho. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van uw eigen risico

Wil ik wel of geen 13 weken echo?

Soms is het echt lastig om een keuze te maken of je wel of geen onderzoek wil laten verrichten naar je ongeboren kindje. dan is het fijn om jezelf wat vragen te stellen. Een vragenlijst is hierbij een fijne manier van nadenken hierover.
 

Wat je verder nog moet weten

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Ben je tussen de 12 en 15 jaar? Dan moeten ook uw ouder(s) of voogd(en) voor toestemming tekenen. Ben je jonger dan 12 jaar? Dan is alleen toestemming nodig van uw ouder(s) of voogd(en). 

Kies je voor een uitgebreid gesprek (counseling) over de 13 wekenecho? Dan geef je toestemming om een aantal persoonsgegevens vast te leggen in je zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Kies je ook voor de 13 wekenecho? Dan worden ook daarover gegevens vastgelegd.

Voor nog uitgebreidere informatie kijk zie de website van het RIVM.