De bevalling begint ergens tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap. Heb je voor de 37e week van je zwangerschap weeën, bloedverlies of vruchtwaterverlies? Dan vragen wij je of je ons direct wil bellen, ongeacht het tijdstip van de dag. We vinden het prettig om de zwangere zelf aan de telefoon te krijgen zolang dit nog mogelijk is.

Weeën
In ongeveer 90% van het aantal bevallingen start de bevalling met de weeën. Vaak komen de weeen geleidelijk op gang. Misschien heb je eerst twee keer per uur een kramp, dit zal zich vervolgens uitbreiden naar weeën die heel regelmatig en krachtig terugkomen.

Ga je bevallen van je eerste kindje? Dan willen wij graag dat je ons belt bij weeën die elke drie minuten terugkeren en ongeveer een minuut duren.

Ga je bevallen van je tweede kindje? Omdat je al een keer ontsluiting hebt gehad gaat de tweede keer vaak een stukje sneller. We willen graag dat je ons belt bij weeën die elke vijf minuten terugkomen en ongeveer een minuut duren.

Gebroken vliezen
Het is ook mogelijk dat je vliezen eerst breken. Hierbij zijn een paar dingen van belang:

  • De kleur van het vruchtwater. Vruchtwater hoort doorzichtig, wittig of rozig van kleur te zijn. Is het vruchtwater groen of bruin, neem dan altijd gelijk even contact met ons op ongeacht het tijdstip van de dag.
  • Hoofdje ingedaald? Op het spreekuur zullen we je vertellen of het hoofdje van de baby ver genoeg is ingedaald of dat we graag willen dat je nog even gaat liggen wanneer je vliezen breken.

Breken je vliezen overdag of ’s avonds, neem dan even contact met ons op. Wij maken dan afspraken met je wanneer we bij je langs komen.

Breken je vliezen ’s nachts en heb je nog geen weeën? Dan mag je ook wachten met bellen tot de volgende morgen.

Bloedverlies
Je kunt tijdens de bevalling wat bloed verliezen, dit is normaal. Doordat je baarmoedermond zich opent en gaat ontsluiten, kunnen er wat oppervlakkige vaatjes van de baarmoedermond gaan bloeden. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Het bloedverlies mag in ieder geval niet meer zijn dan een menstruatie. In dat geval willen we graag dat je ons gelijk belt.

Ongerust?
Ben je ongerust, heb je vragen of wil je ons graag laten weten dat de bevalling is begonnen? Je kunt 24 uur per dag contact opnemen op ons spoednummer, we begeleiden je graag!

Folder met belinstructies
Enkele weken voordat je gaat bevallen zullen we alles met je doornemen en je een folder meegeven waarin precies staat wanneer je ons kunt bellen. Wil je alvast de folder lezen, klik dan hier.