Kinkhoest vaccinatie: de 22 wekenprik

(Look here for English information about the 22weeks vaccination)

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.  

Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik. Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.

De kinhoestvaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma

Wat kost de prik?

De prik is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. U hoeft er niet voor te betalen.

Afspraak maken

Je krijgt een afspraak bij een Jeugdarts of Jeugdverpleegkundige. Eventuele vragen over de vaccinatie kunnen tijdens deze afspraak besproken worden. Ook krijg je informatie over de vaccinaties die je baby later krijgt en wat de GGD voor jou en je gezin kan betekenen vóór en na de bevalling. 

Hoe maak je de afspraak?

Woon je in de Gemeente Haarlemmermeer? 

  • Dan kan je een persoonlijk dossier aanmaken via het ouderportaal. Je logt in met je DigiD. Daarna bel je voor een afspraak naar de Frontoffice JGZ 023-7891777. De Frontoffice is elke werkdag bereikbaar van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur.
  • Klik hieronder om in te loggen met je DigiD            
    https://ouderportaal.ggdkennemerland.nl/ 
  • Heb je geen DigiD, bel dan naar de Frontoffice JGZ 023-7891777 voor het aanmaken van je dossier en het maken van een afspraak. 
  • Woon je in Zuid of Midden Kennemerland (Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort)? Dan wordt de 22 weken prik jou aangeboden door de organisatie JGZ Kennemerland. JGZ Kennemerland is telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 088-9959595.   

Woon je in de gemeente Hillegom en Bollenstreek?

  • Voor het maken van een afspraak hebben wij gegevens van u nodig. Deze kunt u via ons digitaal ouderportaal invullen. Gebruik DigiD om in te loggen op het portaal van de GGD Hollands Midden. 
  • Na aanmelding en het invullen van uw gegevens ontvangt u een uitnodiging per brief of u wordt gebeld.
  • Lukt het aanmelden via het ouderportaal niet? Dan kunt u bellen naar de vaccinatietelefoon 088 308 34 80

Is het onduidelijk tot welke regio je behoort, kijk dan hier waar je een afspraak kunt maken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de prik voor tegen Kinkhoest tijdens uw zwangerschap? Kijk dan de website van het RIVM. Daar vindt u ook vragen en antwoorden.

Kijk hier voor de Folders over kinkhoest in verschillende talen  Onze Erkenningen