De 22 weken vaccinaties
Vaccinatie tegen kinkhoest en griep
(Look here for English information about the 22weeks vaccination)
Graag willen we je informeren over de kinkhoestvaccinatie.
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Soms is dan een ziekenhuisopname nodig. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn.
Vanaf de 22ste zwangerschapsweek tot het einde van je zwangerschap, kun je je gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. Als jij je laat vaccineren maak jij antistoffen aan. De antistoffen gaan via de placenta naar je kind. Op deze manier beschermt de kinkhoestvaccinatie zowel jou als je kind.
Als je minstens 2 weken voor de bevalling bent gevaccineerd, bescherm je je baby de eerste maanden van zijn leven tegen kinkhoest. Dit is juist de periode dat je kind zelf nog niet ingeënt kan worden en kinkhoest het gevaarlijkst is. Bovendien heeft je baby dan vaak één vaccinatie minder nodig. Maar ook een vaccinatie vlak voor de bevalling is nog zinvol. Dit zorgt dat je zelf geen kinkhoest zal krijgen en dus je baby niet kan besmetten.
Tijdens de griepperiode van 15 oktober tot 1 maart kun je ook de griepvaccinatie krijgen als zwangere vrouw. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw. Ben je op 15 oktober al meer dan 22 weken zwanger, ook dan kan je gratis het griepvaccin halen. Heb jij een medische indicatie voor de griepvaccinatie, dan krijg je een uitnodiging van de huisarts. De huisarts dient dan het vaccin toe.
Bijwerkingen
Beide vaccinaties zijn veilig voor jou en je kind. Wel kan jij bijwerkingen krijgen zoals pijn en roodheid op prikplek, hoofdpijn en hangerig.
Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.
De kinkhoestvaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma
Afspraak maken
Je krijgt een afspraak bij een Jeugdarts of Jeugdverpleegkundige. Eventuele vragen over de vaccinatie kunnen tijdens deze afspraak besproken worden. Ook krijg je informatie over de vaccinaties die je baby later krijgt en wat de GGD voor jou en je gezin kan betekenen vóór en na de bevalling.
Hoe maak je de afspraak?
Woon je in de Gemeente Haarlemmermeer?
Dan kan je een persoonlijk dossier aanmaken via het ouderportaal van GGD Kennemerland. Je logt in met je DigiD. Daarna bel je voor een afspraak naar de Frontoffice JGZ 023-7891777. De Frontoffice is elke werkdag bereikbaar van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur. Klik hier om in te loggen met je DigiD.
Heb je geen DigiD, bel dan naar de Frontoffice JGZ 023-7891777 voor het aanmaken van je dossier en het maken van een afspraak.
Woon je in Zuid of Midden Kennemerland?
(Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort)
Dan wordt de 22 weken prik jou aangeboden door de organisatie JGZ Kennemerland. Voor het maken van een afspraak is JGZ Kennemerland telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 088-9959595.
Woon je in de gemeente Hillegom en Bollenstreek?
Voor het maken van een afspraak mag je contact opnemen met GGD Hollands Midden. Je gegevens kun je via het digitaal ouderportaal invullen. Klik hier om in te loggen op het portaal van de GGD Hollands Midden met je DigiD. Na aanmelding en het invullen van je gegevens ontvang je een uitnodiging per brief of je wordt gebeld.
Lukt het aanmelden via het ouderportaal niet? Dan kun je bellen naar de vaccinatietelefoon 088 308 34 80
Is het onduidelijk tot welke regio je behoort, kijk dan hier waar je een afspraak kunt maken.
Meer informatie
Wil je meer weten over vaccinaties tijdens uw zwangerschap? Kijk dan de website van het RIVM betreffende kinkhoest en de griepprik.
Kijk hier voor de Folders over kinkhoest in verschillende talen.
Mocht je toch nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op.