- Bevallen
- Na de bevalling
- Thuis of ziekenhuis?
- Checklist bevalling
- Geboorteplan
- Giving Birth and Birthplan
- Wanneer bellen?
Na de bevalling
Direct na de bevalling wordt je baby op je buik of borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact is van essentieel belang. Niet alleen om hem warm te houden, zijn energie te sparen en hem bij te laten komen van de stress van de geboorte. Het is ook belangrijk voor de overdracht van (goede) huidbacteriën van jou naar je kind en het stimuleren van natuurlijke reflexen die hem zullen helpen bij de voeding.
Het is wenselijk dat het eerste huid-op-huidcontact minimaal 1 uur duurt. Indien je borstvoeding geeft het liefst tot je kind klaar is met drinken aan de borst. Wanneer je na de bevalling door een complicatie zelf niet meteen beschikbaar bent om huid-op-huidcontact met je kind te hebben, kan je partner dit van je overnemen.
Wat gebeurt er nog meer?
- De baby wordt afgedroogd en er worden warme doeken om je baby gelegd om hem warm te houden
- Je baby kan binnen 30 minuten aan de borst worden gelegd. De verloskundige of kraamverzorgende kan je hierbij helpen
- Bij je baby wordt de hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en huilen gecontroleerd en je verloskundige geeft een Apgar-score
- Als de hartslag van je baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan deze worden doorgeknipt. Dat kan jij, je partner of de verloskundige doen.
- Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan de placenta geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 30 minuten. Je voelt wat lichte weeën en je moet een beetje meepersen. Soms drukt de verloskundige een beetje mee op je buik.
- De verloskundige of de kraamverzorgende controleert of je baarmoeder goed is samengetrokken om veel bloedverlies te voorkomen. Ze drukt op je buik om te voelen of je baarmoeder hard is. In het eerste uur zal ze dit een paar keer doen. Dit kan onprettig aanvoelen. Geef dat wel aan aan je verloskundige
- De verloskundige controleert of je gehecht moet worden. Zo ja, dan doet zij dit meestal ter plekke. Heel soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer ook je anus of je darmslijmvlies gescheurd is (een ’totaalruptuur’). In dat geval moet je alsnog naar het ziekenhuis om daar gehecht te worden door de gynaecoloog.
Na je bevalling blijven wij nog ongeveer 2 uur bij je om jou en je baby goed in de gaten te houden. Als je thuis bent bevallen, blijft de kraamverzorgster nog wat langer bij je om je onder andere te helpen met douchen en het voeden van de baby. Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan zal de verpleegkundige je hierbij helpen. Als de gynaecoloog je bevalling heeft begeleid, dan vinden wij het prettig als je ons (overdag) even belt om te laten weten dat je naar huis bent gegaan. Wij zullen in de eerste week op verschillende momenten bij je thuis langskomen om te horen hoe alles loopt en of je we je kunnen begeleiden bij eventuele problemen. Voor vragen na je bevalling mag je ons 24 uur per dag bellen op ons mobiele nummer.