Covid-19 en zwangerschap
Het Coronavirus: wat betekent dit voor een zwangere vrouw?
VKPH, gepubliceerd 13 maart 2020, laatste update 1 maart 2022
For information in English, click HERE.
Zwangere vrouwen en Corona
Het coronavirus is het gesprek van de dag, vooral als je zwanger bent of een baby hebt. Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met coronavirus: ze lijken niet ontvankelijker voor het virus dan personen die niet zwanger zijn. Zwangere vrouwen hebben wel meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Daarom is het advies dat zij zich laten vaccineren met een m-RNA vaccin en is het belangrijk om de geldende maatregelen goed op te volgen.
Op basis van de beschikbare gegevens is er geen bewijs om aan te nemen dat SARS-CoV-2 de kans verhoogt op een miskraam of aangeboren afwijking. Wel zijn de afgelopen periode enkele risicofactoren naar voren gekomen die de kans vergroten dat de ziekte COVID-19 ernstiger verloopt bij zwangere vrouwen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen die tot de risicogroepen behoren. Overdracht van het virus van moeder naar kind komt voor, maar de wetenschappelijke kennis over hoe vaak en wanneer dit in de zwangerschap gebeurt, is beperkt. Hier vind je verdere informatie over zwangerschap en COVID-19.
Klachten tijdens zwangerschap?
Ben je zwanger en voel je je niet lekker? Houd de klachten dan goed in de gaten. De symptomen van COVID-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, kunnen divers zijn. Sommige mensen lijken er amper iets van te merken, dit geldt ook voor zwangeren, anderen worden ernstig ziek. Heb je milde klachten zoals:
- Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
- Hoesten
- Benauwdheid
- Verhoging of koorts
- Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
Blijf thuis en laat je testen. Zo zorg je ervoor dat je anderen niet kan besmetten. Houd altijd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen. Je mag weer naar buiten als de testuitslag negatief is (geen COVID-19).
Klachten en/of hoge koorts?
Ben je zwanger en heb je klachten passend bij COVID-19 en/of hoge koorts? Neem dan direct contact op met de huisarts of de verloskundige. Hoge koorts kan bijvoorbeeld weeën opwekken. Ook als je twijfelt of vragen hebt, kun je het beste de huisarts of verloskundige bellen.
Vaccinatie tegen Corona rondom zwangerschap en kraambed
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) en Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) adviseren gezonde zwangere vrouwen zich te laten te vaccineren.
Op deze website vind je informatie dat je kan helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona. Veel zwangeren blijven dit een moeilijke beslissing vinden, het kan helpen om je bezwaren openlijk te bespreken met ons op het spreekuur. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.
Kijk hier voor keuzehulp kaart vaccinatie in het Nederlands.
Laat minstens 14 dagen tussen andere vaccinaties zoals de 22 wekenprik.
Wanneer je ondanks het advies er niet voor kiest je te laten vaccineren voorkom dan zoveel mogelijk situaties die de overdracht van corona vergemakkelijken. Houdt afstand, bezoek geen drukke plekken en bespreek op je werk waar er voor jou acceptabele mogelijkheden zitten om jezelf extra te beschermen.
Omdat het aannemelijk is dat de vaccins, net zoals andere niet levende vaccins, niet in de borstvoeding terechtkomen, ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven.
Werk en Corona
Het advies geldt voor zwangeren om vanaf 28 weken geen werkzaamheden te verrichten waarbij de 1,5 m afstand niet kan worden gewaarborgd. Voor zwangeren die in zorginstellingen werken, geldt dat zij vanaf 28 weken geen COVID-19- zorg meer mogen verrichten. Kijk hier voor meer informatie.
********************************************************************************************************
Versoepelingen ook in de verloskundige zorg
Update 1 maart 2022
Versoepelingen!
Eindelijk dan de lang verwachte versoepelingen. Graag willen we jullie hiervan op de hoogte brengen.
Eigenlijk gaan we geheel mee met de landelijke afspraken. Belangrijk hierbij is dat we wel elkaar hierin blijven respecteren, want we snappen ook dat het loslaten van alle maatregelen voor zwangere vrouwen soms ook wel spannend kan zijn.
Graag brengen wij nog even onder de aandacht:
- Als jij, of één van je huisgenoten, klachten hebben die kunnen duiden op corona kom je niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op om je afspraak te verzetten. Het advies is om je te laten testen bij de GGD. We zullen altijd acute zorg aan je verlenen, ook in het ziekenhuis bevallen is nog mogelijk.
- Informeer ons voorafgaand aan een huisbezoek of er coronagerelateerde klachten binnen het gezin zijn.
- Je mag voor zelf bepalen of je wel of niet een mondkapje draagt op de praktijk. Dit geldt ook voor de verloskundige zelf. Let op: binnen de meeste ziekenhuizen en gezondheidscentra geldt nog wel de het verzoek om mondkapjes in de openbare ruimte te dragen. Houdt de bordjes bij binnenkomst in de gaten.
- Geef het gerust aan als je het fijn vindt als wij wel een mondkapje opzetten, dan houden wij daar uiteraard rekening mee.
- Enkele extra personenzijn weer welkom tijdens de controles en echo’s. Graag willen we benadrukken dat we het afraden om kinderen mee te nemen tijdens de 13- en 20- weken echo. Dit omdat dit lange en belangrijke echo’s zijn, waarbij er uitgebreid gescreend moet worden door de echoscopiste.
Bloedafname in de laboratoria moet sinds 1 september op afspraak gebeuren (afspraak maken). De standaard bloedonderzoeken en de onderzoeken op indicatie kunnen gewoon doorgaan.
Voorlichtingsavonden
De voorlichtingsavonden over de bevalling en over borstvoeding gaan nog niet live door.
Om toch enigszins gebruik te kunnen maken van deze informatievoorziening hebben we een digitale versie gemaakt van onze informatieavond Bevallen en Zo. Deze kunnen we je toesturen na je 30e zwangerschapsweek. Vraag je verloskundige hiernaar!
Wat bieden inmiddels ook borstvoedingsavonden online aan. Deze vinden plaats eens in de 6 weken op de woensdag avond Je kunt je aanmelden voor de avond vanaf de 30e zwangerschapsweek, na je aanmelding krijg je een uitnodiging om deel te nemen via ZOOM. Aan deze avond zijn voor jullie géén kosten verbonden.
Ook de informatieavond Bevallen in het Spaarne Ziekenhuis is afgelast. Het Spaarne Ziekenhuis heeft een hele mooie virtuele tour gemaakt door het vrouw en kind centrum. Deze kun je hier bekijken.
Aanpassing bezoekregels Verlosafdelingen ziekenhuizen
De keuze voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling blijft altijd. Bespreek dit gerust met ons. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
Kijk even goed wat de maatregelen zijn wat betreft bezoek in de ziekenhuizen:
Spaarne Gasthuis:
Helaas zijn er nog wel beperkende maatregelen in het Spaarne ziekenhuis. Lees hier de voor nu geldende afspraken.
Graag willen we benadrukken het altijd te melden als jij of je partner klachten hebben of positief getest zijn. Ook dan zijn jullie beide welkom in het Spaarne Gasthuis.
Kijk hier voor bezoekersinformatie over het Spaarne gasthuis
Alrijne Ziekenhuis
Er zijn in verband met het coronavirus strengere regels rondom uw bezoek. Kijk hier voor bezoekersinformatie over het Alrijne Ziekenhuis
TOT ZOVER DE AANPASSINGEN
Tot zover de update over corona. We zijn enorm blij met de versoepelingen, maar laten we vooral rekening blijven houden met elkaar.
Heb je aanvullende vragen? Stel ze aan je verloskundige op het spreekuur, wij staan voor jullie klaar!