Tijdens je zwangerschap is een gezonde leefstijl extra belangrijk. Graag willen we je met de onderstaande adviezen wat meer uitleg geven over gezond zwanger zijn. Op het spreekuur kun je daarnaast natuurlijk altijd terecht voor meer informatie en vragen over alle onderstaande onderwerpen.

Voedingsadviezen

De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Voor een goede groei van je kind is het daarom belangrijk om gezond zwanger te worden. Dat houdt in: stop met alcohol drinken, slik foliumzuur en vitamine D, mijd sommige producten, eet gevarieerd en zorg voor een gezond gewicht.

Tijdens je zwangerschap blijf je natuurlijk gezond eten en houd je vast aan de bovenstaande aandachtspunten. Het is belangrijk om tot de tiende week van de zwangerschap aanvullend foliumzuur te slikken. Vitamine D wordt gedurende de hele zwangerschap aangeraden. Aan zwangeren die extra vitamines en mineralen willen gebruiken, adviseren we een multi-vitaminen preparaat speciaal voor zwangeren te gebruiken. Deze levert de goede hoeveelheid foliumzuur en vitamine D en bevat bijvoorbeeld minder vitamine A dan de normale vitaminen preparaten.

Verder is eten voor 2 niet nodig als je zwanger bent. Als je niet te veel eet, kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht.

Kijk hier voor het algemene voedingsadvies voor zwangeren:

5x_zwangeren

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal producten waarvan wij adviseren om ze niet of met mate te eten in verband met de mogelijke besmetting van je baby met toxoplasmose of listeria.

Kijk hier voor een tabel over de voedingsadviezen vanuit het voedingscentrum.

Alles kun je uitgebreid nalezen op de website van het voedingscentrum.

voedingscentrum

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze infectie kan leiden tot een miskraam of tot aangeboren afwijkingen bij je baby. Toxoplasmose voorkom je door geen (half) rauw vlees te eten; zoals (half) rauwe rosbief, biefstuk, tartaar, filet americain en ossenworst. Daarnaast is het verstandig om groentes altijd goed af te wassen. Als je een kattenbak hebt, verschoon deze dan alleen met handschoenen aan. Draag ook handschoenen als je werkt in de tuin of als je eventueel met je kind in een zandbak speelt.

Listeria

De listeria bacterie kan in zachte kazen zitten die gemaakt zijn van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Dit wordt op de verpakking ook vaak aangeduid met ‘au lait cru’. Kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk mag je wel gewoon eten. Ook in andere rauwe producten (zoals rauwe groente, kip, vis en vlees) kan de listeria bacterie goed groeien wanneer deze producten (te) lang worden bewaard in de koelkast. Daarnaast komt listeria soms voor in vacuümverpakte vis zoals gerookte zalm. Volwassenen worden zelden ziek van de listeria bacterie, maar je baby is hier wel gevoelig voor. De Listeria bacterie kan onder andere een vroeggeboorte of hersenvliesontsteking bij je baby tot gevolg hebben. Weet je niet zeker of een product ongepasteuriseerde melk bevat, kijk dan altijd op de verpakking of vraag het ons.

Vitamine A

Vitamine A is een goede vitamine, maar tijdens de zwangerschap mag je er niet teveel van binnen krijgen. Een teveel aan vitamine A kan aangeboren afwijkingen bij je baby veroorzaken. Een teveel aan vitamine A voorkom je door niet meer dan 1 keer per dag leverworst of leverpate te eten. Het gebruik van lever wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Kijk voor meer informatie over gezond eten tijdens de zwangerschap op de site van het voedingscentrum.

Roken

Roken in de zwangerschap is schadelijk voor de ongeboren baby. De schadelijke stoffen uit tabak komen via je longen in je bloed terecht en gaan via de placenta naar je baby. Hierdoor krijgt je baby minder zuurstof, waardoor hij minder snel kan groeien en kwetsbaarder wordt. Door te roken wordt de kans op onder andere een miskraam, een groeiachterstand bij je baby en het overlijden van je baby door het voortijdig loslaten van de placenta verhoogd. Na de geboorte is er voor een kind een hogere kans op wiegendood, ademhalingsstoornissen en luchtweginfecties, middenoorontsteking en het krijgen van astma. Uit onderzoek blijkt dat er op latere leeftijd nog steeds invloeden van roken tijdens de zwangerschap zijn. Bijvoorbeeld meer risico op hart en vaatziekten. Als je zelf niet rookt maar je partner of familie wel, dan zal je kind via jou meeroken. Het is dus van belang dat je partner niet rookt in jouw bijzijn of dat jullie samen stoppen met roken. Samen stoppen is een stuk makkelijker dan alleen.

We weten dat stoppen met roken vaak lastig is. We steunen je graag hierbij. Kijk hier voor meer informatie over stoppen met roken.

Stoppen wordt makkelijker wanneer je hulp krijgt! De telefonische coaches van Rookvrije Ouders zijn er om jou te helpen om te stoppen met roken: lees hier meer over hulp via Rookvrije Ouders

Alcohol

Als je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, komt de alcohol in dezelfde mate door de placenta (moederkoek) heen bij je baby terecht. Alcohol heeft invloed op de ontwikkeling van de cellen. Doordat de hersenen en organen van je ongeboren baby zich tijdens de zwangerschap elke dag verder ontwikkelen, kan het gebruik van alcohol een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je baby. Er is geen veilige grens voor alcoholgebruik, het drinken van een glas kan al effect hebben op de ontwikkeling van je baby. Je baby kan door het drinken van alcohol te vroeg geboren worden, een laag geboortegewicht hebben, schade aan hersenen of organen hebben of het foetaal alcohol syndroom (FAS) hebben. Kijk hier voor meer informatie over alcohol en zwangerschap.

Drugs 

Het gebruik van drugs in de zwangerschap kan de ontwikkeling van de baby ernstig verstoren. Het is dus van belang eerlijk te zijn tegen ons indien je drugs hebt gebruikt in (het begin van) de zwangerschap, zodat we je gepaste zorg kunnen bieden. Alle vormen van drugsgebruik wordt in de zwangerschap afgeraden, omdat ze een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen en loslaten van de placenta geven. Daarnaast geven alle soorten drugs ontwenningsverschijnselen bij je kind. Kijk hier voor meer informatie over drugs en zwangerschap.

Medicijnen

Medicijnen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Vooral in de eerste 12 weken, de periode dat alle organen van je baby aangelegd worden, is het belangrijk om het gebruik van medicijnen dat leiden tot aangeboren afwijkingen te voorkomen.
Van veel medicijnen is bekend wat zij tijdens een zwangerschap voor invloed kunnen hebben op je baby. Soms is er een beter alternatief dat veilig is voor zowel jou als je baby. Je verloskundige, apotheker of huisarts kan je hier meer over vertellen. Overleg medicijngebruik dus altijd met ons tijdens het spreekuur!

De volgende medicijnen mag je wel gebruiken tijdens de zwangerschap:

– Paracetamol zonder toevoegingen (maximaal 6 per 24 uur)
– Anti-maagzuur middelen zoals rennies, gaviscon en antagel
– Thijmsiroop

Reizen 

In de zwangerschap mag je tot een bepaald aantal weken vliegen. Deze grens verschilt per vliegtuigmaatschappij, maar ligt maximaal rond de 34 weken. Vliegen kan geen kwaad voor jou of je baby, maar zorg wel dat je (op lange vluchten) veel beweegt en voldoende (water) drinkt.
Voordat je vertrekt adviseren we je om binnen 7 dagen voor vertrek een Engelstalige fit-to-fly verklaring op te halen op de praktijk, waarmee je kunt aantonen dat wij je gezond genoeg vinden om te kunnen vliegen.

Sauna

In de eerste drie maanden van de zwangerschap raden we saunagebruik af omdat de organen van je baby zich in die periode ontwikkelen. Je lijf blootstellen aan de (zeer) hoge temperaturen van een sauna is dan niet wenselijk. Na 12 weken zwangerschap is saunagebruik geen enkel probleem. Luister goed naar je lijf, verlaat de sauna als je je duizelig of misselijk voelt. Drink ook altijd voldoende na een saunabezoek.

Sporten 

Bewegen is gezond – ook als je zwanger bent! Vermijd risicovolle en/of contact sporten, en luister goed naar je lichaam. Train je buikspieren niet meer actief tijdens de zwangerschap. Door de groei van je baarmoeder gaan je buikspieren uit elkaar en geeft het lichamelijke klachten als je ze toch flinkt belast.

Zon 

Tijdens je zwangerschap hoef je je over de zon niet meer zorgen te maken dan normaal. UV-stralen dringen niet zo diep in je huid door dat je ongeboren baby er last van zal hebben. Wel kan je in de zwangerschap door toename van hormonen en een toename van pigment in je huid last krijgen van een zwangerschapsmasker. Dit zijn vlekken in het gezicht die pas na lange tijd weer weg trekken. Ook krijg je het in de zwangerschap eerder warm en raak je eerder oververhit. Ga dus niet in de volle zon zitten en gebruik zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor.

Zwemmen 

Zwemmen mag de gehele zwangerschap! Het is zelfs heel goed voor je. In het water kun je je vrij bewegen zonder het gewicht van je buik te voelen en je te blesseren. Alleen als je vliezen zijn gebroken mag je niet meer zwemmen of in bad.

Lijnen

Lijnen tijdens de zwangerschap wordt beslist afgeraden. Lijnen maakt het moeilijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daardoor hebben de moeder én het ongeboren kind kans op tekorten en kunnen er teveel afvalstoffen in je bloed terecht komen. Het is niet erg als vrouwen tijdens de eerste drie maanden door misselijkheid wat afvallen. Na de drie maanden zal dit vanzelf weer voorbij gaan. Probeer zo gezond mogelijk te eten. Gemiddeld komen vrouwen 12 kilo aan, na de bevalling verlies je hier al snel een deel van. Je zal altijd wat vet opslaan om je voor te bereiden op de borstvoeding.

Eten voor twee is absoluut niet nodig tijdens de zwangerschap. Als het gewicht te snel stijgt, is het aan te raden om dit aan ons te melden. Indien nodig kunnen we je altijd doorverwijzen naar een dietiste voor een gebalanceerd eetpatroon.

Duiken 

De Nederlandse vereniging van Duikgeneeskunde geeft het advies om niet te duiken in de zwangerschap. Het maakt hierbij niet uit hoeveel weken zwanger je bent. Door de zwangerschap heb je een verhoogd risico op decrompressieziekte, en de verhoogde zuurstofdruk uit de tank kan zorgen voor aangeboren afwijkingen bij je baby. Kijk voor meer informatie op www.duikgeneeskunde.nl.