- Zwanger
- NIPT test
- Voorlichtingsavonden
- Goede doelen
- Miskraam
- Zwangerschapscursus
- Zwangerschapsklachten
- Leefstijl
- Praktische zaken
- Zwangerschapscontroles
Miskraam
Een miskraam kun je niet voorkomen. Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd de verloskundige bellen.
Wat is een miskraam?
Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het vruchtje. Het vruchtje is – vaak al enige tijd eerder- gestopt met groeien. Dat komt door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek niet nodig. Als je een miskraam hebt, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel – samen met het vruchtje en de vruchtzak – af. Bloedverlies en meestal ook buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam.. Hoe een miskraam verloopt, hangt af van de duur van de zwangerschap en is elke keer anders.
De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Omdat het vruchtje meestal al enige tijd gestopt is met groeien – en heel klein is – is het vaak niet te zien als je bloed verliest. Wel zie je weefsel en mogelijk ook bloedstolsels. Ben je langer zwanger – bijvoorbeeld 12 weken dan heb je vaak meer bloedverlies en waarschijnlijk ook meer buikkrampen. Als al het weefsel – soms zie je een vruchtzakje- uit de baarmoeder is, neemt het bloedverlies af en worden de buikkrampen snel minder. Na een miskraam heb je nog ongeveer een week bloedverlies dat steeds minder wordt; net als bij een menstruatie.
Wanneer contact opnemen?
Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd de verloskundige bellen. Zij vraagt naar je klachten en beslist samen met jou of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet zo dat bloedverlies in de zwangerschap altijd tot een miskraam leidt.
Bel direct naar je verloskundige als je:
- hevig bloedverlies hebt (meer en langer dan een menstruatie)
- koorts boven 38.0 hebt°
- je niet goed voelt: je duizelig bent, zweet en/ of je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen
- langdurige buikpijn of bloedverlies hebt
- echt ongerust bent
Bloedverlies
Tijdens de miskraam:
Tijdens de miskraam verlies je tijdelijk meer bloed. Dit is normaal. Gebruik maandverband om het bloed op te vangen (geen tampons) in verband met infectiegevaar. Zo zie je ook goed hoeveel bloed je verliest. Bel bij hevig bloedverlies direct je verloskundige.
Na de miskraam:
Neemt het bloedverlies niet af na de miskraam en blijf je krampen houden, neem dan contact op met je verloskundige. Het kan dan zijn dat er weefsel is achtergebleven in je baarmoeder. Dan kan een curettage in het ziekenhuis nodig zijn.
Kun je een miskraam voorkomen?
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het; zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden, kun je geen miskraam krijgen.
De kans op een miskraam wordt groter bij overgewicht, het drinken van alcohol en als je op oudere leeftijd zwanger bent. Wil graag weer zwanger worden? Dan kun je zorgen voor een zo goed mogelijke start van een nieuwe zwangerschap
Ik heb een miskraam – wat nu?
Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:
- Afwachten: als het zeker is dat het hartje niet meer klopt kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt; meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies
- Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis
- Ingreep in ziekenhuis (curettage)
De verloskundige zal de verschillende mogelijkheden – en wat deze voor jou betekenen – met je bespreken. Hier kun je alvast meer uitgebreide informatie lezen over bloedverlies en de behandeling bij een miskraam.
Mocht je graag een verwijzing willen naar de gynaecoloog, kun je je alvast voorbereiden op het consult door deze filmpjes te bekijken (klik op het plaatje):
Verwerking miskraam
Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Verdriet, ongeloof, boosheid, schrik, onzekerheid, ontkenning of jaloezie: allemaal veel voorkomende emoties. Ook de tijd om een miskraam te verwerken, is voor iedereen anders. Wat wel vaak hetzelfde is: een gevoel van gemis omdat de zwangerschap plotseling is gestopt.
Erover praten, kan helpen. Dat kan met je partner, je verloskundige, een vriendin of iemand aan wie je je verhaal graag kwijt wilt. Sommige vrouwen vinden het fijn hun verhaal te delen met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat kan zijn met iemand die je persoonlijk kent of juist anoniem, bijvoorbeeld op een besloten Facebook-groep.
Er is een app ontwikkeld die ouders kan ondersteunen bij het verlies van zwangerschap of baby, emotioneel en psychosociaal. Het gaat om de Loss-App. In de bibliotheek van de app zijn medische artikelen te vinden en er is een mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten.
Op zoek naar meer informatie? Klik hier voor onze folder over het hebben van en miskraam.
Kijk op de website van Miskraam Begeleiding Nederland voor meer informatie over een miskraam het verwerken van een miskraam.
Het verliezen van een kindje na de zogenaamde miskraam periode (ongeveer de eerste drie maanden) geeft minstens net zoveel verdriet en roept net zoveel vragen op, maar geeft ook weer een heel aantal andere praktische vraagstukken. Hoe ga ik bevallen? Zijn er mogelijkheden tot onderzoek? Hoe gaat het met een eventuele een uitvaart?
Kijk hier voor nog uitgebreidere informatie van de NVOG