Nieuwe NIPT per 1 april 2023

2 april 2023
02-04-2023

De nieuwe NIPT

Vanaf 1 april 2023 is de NIPT (niet-invasieve prenatale test) voor alle zwangeren kosteloos beschikbaar, zonder dat zij mee hoeven te doen aan een wetenschappelijke studie. Met deze bloedtest wordt onderzocht of er aanwijzingen zijn dat het ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. De NIPT valt straks in het reguliere aanbod van prenatale screening.

Daarbij blijft uitgangspunt dat de zwangere zelf kiest of ze meedoet. Hiervoor krijgt elke zwangere een uitgebreid gesprek met haar verloskundige of gynaecoloog.

Vanaf april zijn ook meer locaties (ongeveer 400) waar zwangeren bloed af kunnen laten nemen voor deze test. Daardoor hebben zij meer keuze en wordt de afstand tot zo’n locatie kleiner. Ook wordt meedoen aan de test vanaf april gratis.

Nevenbevindingen

Met de NIPT (niet-invasieve prenatale test) kunnen, naast de 3 syndromen, ook andere aandoeningen ontdekt worden. Dit worden ‘nevenbevindingen’ genoemd. Denk aan een verstandelijke beperking of lichamelijke afwijking. Zwangeren die deelnemen aan de NIPT, hebben de keuze of zij nevenbevindingen wel of niet willen weten. De zwangere krijgt alleen nevenbevindingen te horen die ernstig kunnen zijn voor het kind. Of die een hoger risico geven op problemen tijdens de zwangerschap. Heel soms kan er ook een aanwijzing zijn voor een aandoening bij de moeder. Pas na vervolgonderzoek kan met zekerheid worden vastgesteld of het om een ernstige nevenbevinding gaat.

Voor meer info kijk op de landelijk website van het RIVM