13 weken echo

9 september 2021
01-09-2021

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. 

De 13-wekenecho

Deze 13 wekenecho is een extra prenatale controle bij je verloskundige door middel van een echo zoals je die gewend bent. Er wordt net als bij de andere echo’s gekeken naar de ontwikkeling en groei van de baby. Met een echo rond de 13 weken zwangerschap kan er al een goed beeld worden gevormd van de ontwikkeling van de organen van je baby, waardoor afwijkingen al vóór de 20 weken echo kunnen worden waargenomen.

De echo zal per 1 september 2021 standaard deel uitmaken van je prenatale controles die je van de overheid krijgt aangeboden. De 13-wekenecho kis niet verplicht. Als je ervoor kiest hem wel te nemen, is dat tot 2024 in het kader van een landelijk onderzoek. Je kunt de echo dan ook niet nemen zonder automatisch deel te nemen aan dit onderzoek. Dit onderzoek bekijkt de voor en nadelen van een 13 weken echo.

Waarom de 13-wekenecho

Een deel van de afwijkingen die bij de 20-wekenecho worden gevonden, kan al eerder worden opgespoord. Door al met 13 weken een keer te kijken of er ernstige afwijkingen zijn bij je baby, heb je meer tijd om te beslissen hoe je hiermee omgaat. Zo is er meer tijd voor aanvullend onderzoek of eventuele ingrepen. Ook kan je rustig bedenken of je de zwangerschap wil voortzetten of niet.

Met de komst van de 13 wekenecho krijgt je verloskundige al vroeg in de zwangerschap een beter beeld van de gezondheid en de ontwikkeling van je baby.

Kosten 13-wekenecho

De 13-wekenecho zal geen extra kosten met zich meedragen voor de zwangere. Je hoeft er ook geen eigen bijdrage voor te betalen. Dat het gratis is, betekent niet dat je verplicht bent het onderzoek te doen. Je mag de 13-wekenecho ook overslaan als je dat wilt.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van het RIVM.