Bevallen in de auto, kan dat?..

1 februari 2017
Het is eind mei, vroeg in de ochtend rond 5.00 uur en de zon komt bijna op buiten.

Onze jongste dochter is net 4 weken oud dus ik zit zelf nog volop in mijn zwangerschapsverlof, met luiers en de nachtvoeding. Ze ligt net weer in haar wiegje te slapen.
Zelf ga ik ook weer liggen want het is immers nog vroeg…

De bel gaat
Er wordt ineens hard gebeld en geslagen op de deur bij ons beneden. Mijn man rent naar beneden om te gaan kijken wat er is. Vervolgens rent hij weer naar boven en roept tegen mij, je moet komen er gaat iemand bevallen…
Ook ik ren naar beneden, via de praktijk die beneden in ons huis is, pak handschoenen uit de praktijk en een partusset en ga naar buiten.

Eenmaal beneden
Bij ons voor het huis staat een auto met een vrouw erin en een man erbuiten die lichtelijk in paniek is.
Ik ga een kijkje nemen in de auto. De vrouw staat inderdaad op het punt om te bevallen.
Ik geef mijn man wat instructies, haal een vuilniszak, matjes, handdoeken etc. en kruip in de auto en in deze zeer nauwe situatie wordt 10 minuten later een prachtig meisje geboren. Niet de meest comfortabele houding voor moeder en dochter maar beide hebben ze het super gedaan. Ik leg de kleine in handdoeken en geeft het aan de moeder. Gelukkig doet het meisje het prima. Huilt goed door en ziet er verder in eerste instantie prachtig uit.
Ook de placenta wordt vlot geboren. Deze berg ik op in de plasticzak, om later weg te gooien.

Geen verloskundige?
Beide ouders zijn inmiddels bekomen van de schrik en staan wat beduust te kijken.
Ik vraag ze nu waarom ze de verloskundige niet gebeld hebben, ze antwoordde dat ze dat wel gedaan hadden maar er kwam een antwoordapparaat. (toentertijd sprak je een antwoordapparaat in en dan belde de verloskundige terug)
Dit begrepen ze niet en besloten, omdat de vrouw zei dat de baby kwam, naar de dichtstbijzijnde verloskundige toe te gaan.

Veilig thuis
Ik heb de mensen goed en wel in de auto gezet, babytje lekker warm bij moeder en weer naar huis laten gaan.
Vervolgens heb ik mijn collega gebeld en haar naar de mensen thuis laten gaan voor de verdere verzorging. Vervolgens ben ik gaan douchen en ben tevreden naast mijn man gaan liggen.

Heeft iemand ons gehoord..?
Later heb ik mijzelf afgevraagd, zou niemand in de straat dit nou gezien hebben? Want het was best lawaaierig…
De volgende dag bij navraag had de hele buurt van achter het gordijn/luxaflex het gezien en niemand durfde naar buiten te komen…. ook zij zullen het (geluid) nooit meer vergeten 😉

Cecilia Martens
Al 25 jaar verloskundige bij VKPH
VK-020 (640x640)