De Feestdagen

25 december 2018
Geschreven door Barbara Nooder, verloskundige

Het einde van dit jaar is weer in zicht en dat betekent een terugblik op het jaar 2018. Het afgelopen jaar heb ik met enorm veel plezier gewerkt in deze praktijk, iets wat in dit vak onmisbaar is. Een fijn team aan collega’s waar ik altijd bij terecht kan voor een overlegje, een fijn gesprek en daarnaast enorm mee kan lachen. Je collega weet als geen ander hoe het voelt om verloskundige te zijn, we delen immers dezelfde passie. Het vertellen van een mooie baring die je hebt begeleid wordt door niemand anders zo goed meegevoeld als je collega. Tijdens onze wekelijkse vergaderingen waarin we elkaar op de hoogte houden van wat er speelt binnen de praktijk en de regio, is er ook aandacht voor elkaar, want in dit vak waarin we zoveel mooie en ontroerende momenten beleven, beleven we ook de momenten waarin het helaas anders loopt.

Uiteraard zijn we ook opgeleid voor het begeleiden van deze situaties en kennen we hierin onze professionaliteit. Echter, we zouden geen verloskundigen zijn geworden als we geen empathie voelen.

Het is fijn als we bij elkaar als collega’s even geen verloskundige hoeven te zijn, maar gewoon onszelf als mens. Als verloskundige raakt het ons ook wanneer we onze cliënten moeten mededelen dat het helaas anders loopt dan gehoopt. Daarnaast weten we als geen ander dat het tijd kost om daarna weer het vertrouwen in een goede afloop terug te winnen.

We zijn zelf ook vrouwen, we weten hoe het is een kinderwens te hebben, zwanger te zijn en te baren, een aantal collega’s zijn zelf ook moeder.

Onze professionaliteit zorgt voor een gepaste afstand, want als cliënte heb je dit nodig, iemand die je de juiste informatie kan vertellen en kan vertellen hoe het ongeveer vanaf nu zal verlopen. Daarnaast heb je ook iemand nodig die, naast het delen van de juiste informatie, ook kan meevoelen en naast je staat. Doordat er voor ons de ruimte is onze persoonlijke emoties te delen, want wij hebben het ook nodig ons gevoel te delen, kunnen we op een gepaste manier naast je staan. Dit geldt uiteraard ook voor je partner.

In deze praktijk heb ik die mooie balans weer mogen ervaren en ik hoop dat onze cliënten dat dit jaar ook zo hebben ervaren. Ons doel is deze begeleiding aan iedere cliënte te geven. Ik hoop dat dit, ongeacht de uitkomst, is gelukt.

Dit jaar hebben een aantal collega’s van ons zelf ook life-events meegemaakt. Onze collega Kim is voor de tweede keer moeder geworden van een prachtige dochter. Leonoor heeft na twee jaar hard bikkelen, waarin ze werk en studie combineerde, haar master in de Verloskunde behaald.

Cecilia en Fifi hebben samen met twee huisartsen in Hillegom een geheel nieuw gezondheidscentrum opgezet, welke deze maand officieel door de burgermeester van Hillegom is geopend.

Lisa werkt sinds dit jaar in onze praktijk en is in oktober getrouwd met Kees-Jan! Voor Lieke en mij zijn er niet zulke grote life-events gebeurd, dat neemt niet weg dat we stiekem van al die mooie momenten konden mee genieten.

Dit jaar heb ik wél mijn certificaat behaald om anticonceptie voor te schrijven en spiralen te plaatsen. Dit had ik niet kunnen behalen zonder de hulp van onze lieve assistentes; Charlotte, Quinta en Ingrid. Ons team zou niet compleet zijn zonder hen, zij vangen ons en de cliënten enorm goed op en zijn onmisbaar.

Kortom, het was weer een jaar waarin er van alles is gebeurd in- en rondom ons team en een jaar waarin we weer veel (nieuwe) gezinnen hebben mogen begeleiden in een unieke periode van hun leven.

Op naar een nieuw jaar, waarin we hopen opnieuw professionele en vertrouwde begeleiding te mogen geven. Helaas geen bevallingen meer in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp, wat we erg jammer vinden. Gelukkig staat in Haarlem een heel nieuwe afdeling met nog meer verloskamers en voorzieningen op ons te wachten.

Ten slotte wil ik je het volgende nog meegeven:

Ik weet niet met welk gevoel je kerst zal beleven en hoe je het nieuwe jaar in zal gaan, wel weet ik dat kerst en oud en nieuw in het teken staan van samen zijn. Misschien is het niet meer mogelijk het te delen met de mensen waarmee je dit het liefste had willen delen en weet ik dat deze periode ook lastig kan zijn. Ik hoop dat je in deze periode toch samen met iemand kan zijn die dat begrijpt of dat je zo’n persoon voor iemand kunt zijn.  

Want welk gevoel je ook ervaart, er niets zo belangrijk dan het te delen met anderen en te voelen dat je niet alleen bent.

Namens het gehele team van de VKPH & Bollenstreek wens ik je een fijne en warme kerst en een mooi 2019.