Moederdag

13 mei 2018
barbaraaangepast

Geschreven door Barbara Nooder, verloskundige (op de foto’s Barbara met haar moeder)

Moederdag
Moederdag, de dag waarop we het moederschap eren en vieren. Voor mij persoonlijk is het een dag om stil te staan bij het moederschap.

Bij mij thuis wordt Moederdag ieder jaar gevierd. Samen met mijn vader en mijn zus proberen we mijn moeder die dag extra in het zonnetje te zetten. Ik probeer eigenlijk mijn beide ouders altijd waardering te geven voor het feit dat ze me hebben groot gebracht en gesteund hebben in alles wat ik heb gedaan en doe.
In ons gezin is het belangrijk iedere dag van het jaar respect te hebben voor elkaar en dankbaar te zijn. Moederdag is voor ons dus meer een dag voor mijn moeder alléén, net als Vaderdag voor mijn vader alléén is.
Sinds ik begonnen ben aan dit vak en aanwezig ben bij het geboren worden van een kindje en ook een (nieuwe) moeder, heeft Moederdag voor mij meer betekenis gekregen.

Moederschap
Ik heb veel vrouwen zien veranderen naar het moederschap en vind dat bijzonder om te zien. Deze verandering gaat niet altijd soepel en direct ‘’goed’’. Het krijgen van een kindje brengt onzekerheid met zich mee: Doe ik het wel goed? Wat als ik het misschien niet ‘’goed’’ doe of een ‘’fout’’ maak? Regelmatig word ik door moeders (en vaders) in de nacht gebeld als hun kindje blijft huilen en ze na vele pogingen om het proberen te troosten, het even niet meer weten. Ik kan helaas nog niet uit eigen ervaring over het moederschap spreken, dus ik ben me ervan bewust dat wat ik nu schrijf gebaseerd is op alle ervaringen die ik zowel in mijn werk als privé heb gezien als het om het moederschap gaat.
Ik kan denk ik wel concluderen dat het moederschap iets heel kwetsbaars is. Het is in mijn beleving ook iets heel moois. Iedere moeder wilt het beste voor haar kindje en doet dit op haar eigen manier, zoveel verschillen in aanpak en visie, wat ik van dichtbij mee maak is mooi om te zien. Iedere moeder heeft, naar wat ik tot nu toe gezien heb, haar eigen tijd nodig om hierin te groeien. Over het algemeen zie ik bij de nacontrole dat de meeste vrouwen steeds meer vertrouwen hebben in hun moederschap en het moederschap aardig begint te wennen. Daar waar ze mij in de eerste week nog vroegen waarom hun kindje huilt, kunnen ze mij op de nacontrole als hun kindje huilt precies vertellen wat er aan de hand is. Het klinkt misschien overdreven als ik het zo opschrijf, maar dat is echt iets moois om te zien. Daar waar ze eerst nog erg onzeker over waren heeft de tijd hen geleerd hun intuïtie te vertrouwen en daarnaar te handelen.

Vanzelfsprekendheid
De andere kant van de kwetsbaarheid als het om het moederschap gaat is dat het niet vanzelfsprekend is voor iedere vrouw. Zo is het niet voor ieder kind vanzelfsprekend dat zijn of haar moeder (fysiek) aanwezig is. Tijdens het schrijven hiervan heb ik getwijfeld of ik dit wel moest opschrijven. Ik realiseer me dat ik hiermee een gevoelig ‘’thema’’ aansnijd. In mijn werk als verloskundige zie ik dit ook. Voor deze vrouwen en kinderen ben ik ook een verloskundige en om die reden wil ik vandaag ook bij hen stilstaan. Ik vraag me af hoe zij deze dag ervaren en hoe zij de aanloop naar deze dag hebben ervaren. Want naast de dag ‘’Moederdag’’ alleen en de reden van deze dag, is Moederdag ook iets commercieels geworden. Ik heb de afgelopen weken veel reclames voorbij zien komen over een ‘’perfect Moederdag cadeau’’ voor je ‘’allerbeste maatje’’. Ik ben hier niet persé op tegen want het eren van het moederschap vind ik niet slecht.
Met deze blog wil ik laten weten dat ik ook denk aan de vrouwen en kinderen voor wie deze dag misschien moeilijk is. Ik wil jullie vandaag een hart onder de riem steken.

Kinderwens
Ik hoop dat we dit met elkaar kunnen doen voor de vrouwen en kinderen van wie we weten dat ze het vandaag moeilijk hebben. Want de wens om moeder te worden is over het algemeen voor de meeste vrouwen een diepgewortelde wens. Daarnaast heeft ieder kind in mijn beleving, jong of oud een moeder nodig, want moeders zijn onmisbaar.
Dus laten we dankbaar zijn als het ons gegeven is een moeder te hebben en/of zelf een moeder te zijn, maar ook lief en zorgzaam zijn voor degenen waarvan we weten dat het voor hen niet vanzelfsprekend is.