Uitbreiding van verloskundige zorg!

20 juli 2015
Het is zover, afgelopen vrijdag zijn de eerste spiralen succesvol geplaatst in onze verloskundigenpraktijk! Sinds september 2014 zijn we als verloskundigen bevoegd om de orale anticonceptiepil voor te schrijven en spiralen te plaatsen. We vinden dit een ontzettend mooie aanvulling op ons vak, het maakt de cirkel rond!
Zowel de huisarts als de verloskundige zijn bevoegd om orale anticonceptie voor te schrijven en spiralen te plaatsen.

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met verschillende trainingen om zowel onze theoretische kennis als de daadwerkelijke vaardigheid van het spiralen plaatsen goed onder de knie te krijgen. Omdat we graag de eerste plaatsingen onder begeleiding wilden doen van iemand met veel ervaring, hebben we afgelopen vrijdag een verloskundige uit Amsterdam gevraagd om ons hierbij te assisteren. Het was een ontzettend leuke ochtend met hele leuke reacties waarna we helemaal klaar zijn om ons anticonceptie spreekuur officieel te starten!

Zowel vrouwen die bij ons onder controle zijn geweest als vrouwen die nog nooit kinderen hebben gehad zijn bij ons welkom voor het laten voorschrijven van de pil of spiraal. We vinden het prettig dat je hiervoor bij ons op consult komt om specifiek je wensen met betrekking tot anticonceptie en medische voorgeschiedenis met je door te spreken. Indien gewenst schrijven we dan de pil of spiraal voor. Als je net bevallen bent, dan kun je vanaf 10 weken na de bevalling een spiraaltje laten plaatsen. Heb je een keizersnede gehad, dan doen we dat na 12 weken. Zes weken na het plaatsen van de spiraal willen we je graag nogmaals terug zien op de praktijk om te controleren of de spiraal goed op zijn plek zit.

Omdat verloskundigen net zijn gestart met het voorschrijven van anticonceptie, vergoed de zorgverzekeraar het anticonceptieconsult en de plaatsingen van spiralen helaas nog niet. We zijn hard aan het werk om dit toch voor elkaar te krijgen, maar tot die tijd geven we je een factuur mee die je zelf moet betalen. Je kunt natuurlijk wel proberen om hem in te dienen bij je zorgverzekeraar, wellicht dat je er toch iets van terug krijgt.

De kosten zijn als volgt:

Anticonceptieconsult  – € 25
Plaatsing spiraal – € 50
Poging tot plaatsen spiraal – € 25
Kinderwensconsult inclusief verwijderen spiraal – € 55
Spiraal verwijderen – € 25
Poging tot verwijderen spiraal – € 15

Wil je meer informatie? Bel ons gerust of stuur ons een email, dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.

Wij begeleiden je graag!