Vrouw met ‘buikklachten’ bevalt in dokterspraktijk

28 maart 2015
– Artikel Weekendkrant Duin- en Bollenstreek –

Woensdagochtend meld- de zich een Poolse vrouw op het spreekuur van huisartsenpraktijk Kelderman & Wallaart in Hillegom met hevige buikklachten. Assistente Ellen Witteman zag de dame in de gang en vermoedde dat ze weeën had, waarop huisarts Kelderman haar direct onderzocht. Hij kon bevestigen dat de vrouw, die niet wist dat ze zwanger was, in een ver- gevorderd stadium van de bevalling was. Kelderman: “Toen ik begon als huisarts heb ik nog een paar bevallingen gedaan, maar de laatste was wel zo’n dertig jaar geleden. Ik heb snel de ambulance gebeld en de verloskundige.”

Ondertussen hielp huisarts in opleiding Leonie Bosch in de onderzoekskamer de aanstaande moeder met het wegpuffen van haar weeën.

De aangesnelde verloskundige Eveline Lenselink van verloskundigenpraktijk Haarlemmermeer & Bollenstreek, constateerde bij aankomst op de huisartsenpraktijk in de wijk Elsbroek volledige ontsluiting; er was geen tijd meer om naar het ziekenhuis te gaan. Met hulp van dokters Kelderman en Bosch en onder toeziend oog van assistentes Ellen en Patricia en de ambulancebroeders, begeleidde Lenselink de bevalling. Na twee persweeën kon een gezonde dochter in de armen van de moeder worden gelegd.

De moeder en het meisje, dat ver- moedelijk keurig op tijd geboren is en de toepasselijke naam Victoria (overwinnaar) heeft gekregen, zijn nog wel even voor onderzoek naar het Spaarne Ziekenhuis gebracht. 

Lees hier het gehele artikel vanuit de Weekendkrant 2015-03-27.